af Ole Hoff-Lund • illustrationer/fotos Thomas Pålsson Illegal 8

Landbrug og Fødevarer: Legaliser cannabis

Cannabis kan blive en betydelig industri i Danmark ligesom i USA. Det mener Landbrug & Fødevarer, som vil have legaliseret den omdiskuterede plante. Er klokken også snart 4:20 i Danmark?

På det berømte gadehjørne i San Francisco, hvor Haight og Asbury Street krydser hinanden, hænger et stort ur, der er gået i stå klokken 4:20. Her – i bydelen HaightAsbury – udsprang den psykedeliske musikscene på den amerikanske vestkyst i slutningen af tresserne, og udtrykket 4:20 har lige siden været en intern sprogfinte blandt marijuana-rygere om, at det er tid til at tænde en joint.
Og måske er klokken også snart 4:20 i Danmark. Den amerikanske cannabis-økonomi buldrer derudad, efter at en række stater har legaliseret marijuana, og nu vil den danske landbrugsorganisation Landbrug & Fødevarer med på vognen.
I juni foreslog Landbrug & Fødevarer, at der fra politisk hold nedsættes en cannabis-kommission, der skal analysere mulighederne herhjemme.
“Cannabis, hash eller hamp er ofte til debat herhjemme, men vi mangler en gang for alle at få gennemanalyseret alle muligheder og risici og få punkteret myterne, så vi kan finde ud af, om vi i Danmark, ligesom man har gjort i USA, også skal have en betydelig cannabis-industri”, siger viceformand Lars Hvidtfeldt.

Job, vækst og bæredygtighed
Landbrug & Fødevarer, der har tidligere justitsminister Karen Hækkerup som administrerende direktør, kan godt se en fremtid for sig, hvor der gror hamp på danske marker.
“Hamp kan både bruges som byggematerialer, tøj, medicin og som rusmiddel, så potentialet er enormt for både landbruget og industrien. Men det kræver, at vi som samfund bliver enige om, at det er den vej, vi vil gå. Når vi ser, at cannabis er blevet en milliard-industri i USA, mener jeg ganske enkelt ikke, at vi kan tillade os ikke at undersøge mulighederne, hvis det for eksempel både kan skabe nye job, vækst, øget bæredygtighed og livgivende medicin for kræftpatienter”, siger Lars Hvidtfeldt.
Han henviser til en ny befolkningsundersøgelse fra Nordstat, der viser, at én ud af 14 danskere har anvendt cannabis det seneste år, 71 procent mener, at cannabis bør legaliseres til medicinsk brug i Danmark, mens knap hver fjerde går ind for en 100 procent legalisering. Samtidig mener godt halvdelen af danskerne, at cannabis bør være et forretningsområde. “Vi kan se, at befolkningen er rimelig åben og positiv over for cannabis, så nu mangler vi bare vores politikere”, siger Lars Hvidtfeldt.
Ifølge amerikanske forskere er cannabis-industrien den hurtigst voksende industri i USA. Markedet voksede i 2014 med 74 procent fra 1,5 milliarder dollar til 2,7 milliarder dollar.