af Lars Gadegaard Hansen • illustrationer/fotos Zven Balslev Illegal 15

Porsche, pot og forlygter

Dyre luksusbiler af mærket Porsche. Dyrkning af pot i væksthuse. Europas ryger-hovedstad Amsterdam. En overvågningsvideo af en klodset tyv. En fantasifuld politi-kommisær. Det er ingredienserne i historien om hvordan simpelt tyveri af 20 xenon forlygter fra Porsche biler blev til en gange effektiv clickbait på stribevis af onlinemedier, særligt bilmagasiner, hvor tanken om knokle skæve tyveknægte med skruetrækkere får det til at løbe koldt ned af ryggen på Porsche ejere verden rundt.

I 2012 undrede politiet i Amsterdam sig over en række mystiske, enslydende anmeldelser. Hen over nogle uger ringede mere end 20 vrede porsche ejere og ønskede at anmelde tyveri af deres – forlygter. Alle af typen xenon, high-intensity discharge (HID).

En enkelt video fra et overvågningskamera fra den 20. oktober klokken 02:47 viser en tyv, der med noget besvær prøver at hive en forlygte ud af soklen på en Porsche. Der er ikke noget, der for det utrænede øje tyder på at han efterfølgende skal hjem og dyrke pot, men ikke desto mindre lyder konklusionen fra politiet i Amsterdam at de mange forlygter, efter al sandsynlighed skal bruges til at dyrke marihuana i større mængder. Altså , politiet ved ikke hvad xenon lamperne skal bruges til! Men det er jo Amsterdam, så de gætter på at de særlige xenon lamper – billige i drift og dyre i anskaffelse – er interessante for folk i den branche. Elementært!

De Telegraaf, En hollandsk avis, er først med historien. Og så kan det ellers nok være at der går ild i Internettet – eller, det er måske så meget sagt. I hvert tilfælde sætter det gang i fantasien hos en række autobloggere, der for første gang i deres karriere kan sætte en spændende overskrift sammen: “Du gætter aldrig hvorfor tyveri af Porsche forlygter hærger Amsterdam”, “Hollandske tyve stjæler Porsche forlygter for at dyrke marihuana!”, “Porsche ejere, vær på vagt! Cannabisdyrkere vil stjæle dine forlygter!”.

Kort efter er det en historie på online bilmagasiner verden rundt. Det danske bilmagasinet.dk skriver “Marihuana-dyrkere stjæler Porsche-lygter”, men da The Guardian bringer historien den 9. december over en måned efter De Telegraaf, er den allerede ved at dø af iltmangel. Der sker ikke flere tyverier af betydning. Politiet har ikke sparket døren ind til en eneste cannabis farm med Porscher hængende ned fra loftet. Der er ingen rygende pistol og det der kunne have været den historie alle ønskede det skulle være, bliver blot endnu en historie om, at Internettet aldrig glemmer – heller ikke sine hysteriske kællinger.

Disclaimer: Hvis du allerede er på vej til Gentofte fordi du tænker at, sådan en lampe kunne jeg godt bruge, så overvej lige at vi er i 2019, og at du for det busbilletten og en skruetrækker koster, snildt kan købe en state-of-the-art grolampe i LED, der er meget bedre for dine planter end forlygterne på en Porsche.