af Sally Santana • illustrationer/fotos Sally Santana Illegal 15

“Det er helt klart ikk for alle”

Interview med en pusher

Hvad sælger du?

Kokain, ketamin, MDMA og Xanax. Hovedsageligt.

Hvordan startede du?

Jeg startede allerede som 18-årig. Jeg hang meget i rygerklubber og solgte hash der. Hvis du hænger sådan nogen steder længe nok, så på et tidspunkt bliver du spurgt om “har du lyst til et job?” et eller andet, ikk? Og så kom jeg ind den vej. Og der mødte jeg så nogen folk hvor jeg ku få amf (amfetamin, red.) til en billig penge. Og det var ligesom det vi gjorde mig og drengene, så det gav mening for mig. Så ku jeg bare købe 10 ad gangen. Og så sælge det videre. Så kan jeg tjene nogle penge og jeg kan stadig sælge det billigere end hvad andre folk kan få det til. Og så er det en win-win situation. Så det var sådan det startede.

Hvordan gør du det så?

Kører du rundt? Jeg har gjort det lidt på forskellige måder. Men ja for det meste så kommer jeg rundt. Jeg har også haft perioder hvor jeg har kørt langt og sådan noget, men det er ikk stressen værd. Det er kun i København nu. Så kører jeg rundt eller skriver “jeg er i det her område”. Lad os sige jeg er til en fest eller noget, som man jo tit er fredag og lørdag. Så skriver jeg “jeg er i det her område, du kan komme herud, så kan vi mødes et sted”

Hvordan fungerer det?

Er det over en telefon? Krypterede apps. Der er lidt forskellige af slagsen. Ikk noget med sms’er og sådan noget som mange gør.

Hvad tager du ellers af forholdsregler i forhold til ikke at blive taget?

Jeg har aldrig været ude og stå og dele flyers ud. Det har ikke været på den måde. Det har altid været en kundegruppe, der har bredt sig. Og så ved alle hvem jeg er. Og jeg ved hvem alle er. Så jeg arbejder ikk med folk som jeg ikk kender, i hvert fald ét led ude. Der er altid en forbindelse så jeg ved hvem folk er. Så sover jeg bedre om natten.

Er du bange for at blive snuppet?

Nej, så skal man ikk være i det game her. Det er typisk det folk spørger om, “ey er du ikk bange for det?”. Nej fordi jeg tager mine forholdsregler, jeg ved hvem jeg har med at gøre og så har jeg bare sådan rimelig chill, du ved, tanker omkring sådan noget. Det er ikk noget der går og tynger mig. For hvis man går og får noia på over sådan noget, så skal man ikk gøre det her. Så kommer man til at dø ud på det og kommer til at blive twitchy og stresset og det er ikk det værd. Så det er helt klart ikk for alle, vel?
Man siger jo don’t do the crime if you can’t do the time og sådan har jeg det også. Man kan sige jeg kan ikk vide det, for jeg har aldrig siddet inde. Jeg har kammerater der har været inde og sidde. Men jeg er ikk bange for det. Hvis det er det der sker, så er det det der sker.

Har du nogensinde været tæt på at blive bustet?

Ja det har jeg … Jeg var på Christianshavn og var lidt i et rush over at skulle videre til en anden kunde. Og så tænkte jeg “fuck det, de er aldrig nede i metroen” du ved, “den ka jeg godt lige tage i dag, det er fint nok”. Jeg havde heldigvis ikk så meget på mig, jeg tror jeg havde 3 gram på mig. Men så havde jeg 3 telefoner på mig også. Og nogen tusinde kroner, delt op i 700 der, 700 der, 700 der. Og så var jeg gået ned i metroen. Og så går der fucking en hund efter mig. Og en panser lige bagefter. Så ku jeg godt se hvad klokken var slået. Og så sagde han “du kommer lige med bagud her”. Og jeg vidste jo godt hvad det var, fordi det er staden, så det de regner med at man har på sig, det er røg. Og jeg vidste at det var cola jeg havde på mig. Så jeg tog det frem og sagde “hey, der er ikk nogen grund til at tjekke mig, nu er jeg blevet taget, det er hvad det er, jeg har det her”. Kom med en historie, jeg tror det var i december måned “Jeg ska til julefrokost, det er derfor jeg har det. Nu har du taget mig, så her er de 3 gram”. Og så blev han sådan lidt perpleks, lidt paf af det. “Jeg bliver nød til at skrive dig for det ene her”. Så tog han ét af de 3 gram, gav mig de to tilbage og sagde “så må du sige til drengene at så bliver det lidt dyrere i år til julefrokosten og så må du ellers ha en go jul”! Og du ved, han tjekkede ikk mine lommer, han tjekkede ikk noget! Ellers havde han jo fundet telefoner og penge og så ville det jo ligesom have set lidt anderledes ud, ikk? Jeg har det stadig vildt over det. At han gav mig to gram tilbage igen! Tog det ene, skrev mig for det, jeg fik bøden og gik ned ad trapperne og så var det faktisk først på vej ned ad rulletrapperne da jeg nåede ned til metroen, at det gik op for mig hvor tæt på jeg egentlig var. For de 3 der, det kan sagtens bare være til mig. Det farlige ville ha været, hvordan bortforklarer du 3 telefoner på dig, ikk?

Med hensyn til kvalitet … Hvad ved du om det du får?

Meget lidt. Ærlig snak, meget lidt. Det er de færreste, der ved ret meget om hvad fanden det lige er. Jeg kan sige at når det er i mine hænder så bliver der ikk pillet ved det. Men hvad der er blevet pillet ved før, det kan jeg jo ikk sige. Og jeg ved jo godt at nogle gange så får jeg noget der er renere end andre gange. Men jeg har de kontakter som jeg har. Man kan ikk regne med at det altid er det samme hver gang. Så derfor har det også svinget i kvalitet igennem årene. Nogle gange får man noget, der er helt sindssygt og nogle gange får man noget hvor det er sådan lidt so-so.

Kan du tjekke kvaliteten af det?

Man kan lave forskellige tests: varmetest, acetone test, men det gir ikk så meget mening at gøre det hver gang, for det skifter hele tiden. Lad os sige jeg tager ud og henter 100 (gram, red.). Så næste gang jeg henter 100, så det er en ny sending. Og så sku jeg gå og teste hver eneste gang.
Jeg tager det selv, så jeg ved når det er godt og når det er skidt. Så for mig har det ikk været så interessant at vide præcis hvor mange procent, der er af hvad i. Jeg kan mærke og smage. Man lærer med tiden at se på det og mærke på det, følelsen af det osv.

Hvordan er det at være bruger og sælger?

Så har du det jo altid liggende … Jeg har aldrig haft et problem med at have det liggende. Og ja, jeg tager og sådan men jeg har aldrig været sådan en der fyrer af hver dag. Jeg tager mine weekendture og så er det det. Så jeg har altid sørget for at betale min gæld. Og Jeg har aldrig stået i en situation jeg ikk kunne komme ud af igen. Og så har jeg altid bare sørget for at være reel. I det her game er det the number one ting. Hvis folk kan mærke du er reel og du ikk snyder folk og du ikk prøver på at hustle så får du også den respekt som du giver ud.
Jo, jeg har haft perioder hvor det har fucket up eller jeg har taget rigtig meget, ikk? Men jeg har aldrig været sådan junkie-junkie med det, vel? Det har aldrig været sådan noget med flere gram om dagen. Så har man haft en periode over en sommer eller noget hvor man har givet den gas hvor man måske har brugt overskuddet til at putte op i sin egen næse. Men jeg har aldrig stået og skyldt en eller anden 100.000 kr. eller et eller andet åndssvagt.
Lad os sige jeg tager på klods. Så har man jo en gæld allerede fra det sekund du får det. Men de kontanter kommer ind i trit med at du sælger dit produkt. Så derfor kan man sige så har jeg måske haft en gæld på 100.000, men jeg har haft de 100.000 liggende i produkt, så jeg ved de kommer ind igen. Så har jeg betalt tilbage løbende. Måske det hele på en gang. Det er lidt forskelligt alt efter hvem man har med at gøre.

Har du nogensinde haft nogen etiske dilemmaer i forhold til at sælge til nogen?

Nej. Altså hvis de ikk får det af mig, så får de det af nogle andre. Det virker måske lidt kynisk eller ligegyldigt, men det er sådan jeg har det. Det er virkeligheden også, ikk? Og jeg går ikk og lader folk opbygge gæld ved mig for eksempel. Så jeg har aldrig stået i en situation hvor jeg sku ud og spille … jo, det er sket. Men det har virkelig været en sjældenhed at jeg har sku’ været ude og hente penge ind på den måde.
Jeg bryder mig ikke om at være ham den farlige. Jeg har aldrig skullet tæve nogen. Jeg har været i situationer hvor jeg sku forklare folk alvoren. Men jeg har aldrig været nødt til at ty til vold.

Fordele og ulemper?

Fordelen er jo pengene. Det er jo det man gør det for. En ulempe kan være det lys folk ser dig i. jeg ser jo ikk mig selv som pusher. Jeg ved godt jeg er pusher, det er noget jeg gør, men det er ikke noget jeg er. Så at møde folk nogle gange som ikke tætte venner og sådan noget – men folk man ikke kender ligeså godt, der kan man hurtigt blive stemplet som det. Så er det det jeg er. Der ligger en masse stereotyper omkring det der med at være pusher, ikk? Så det kan være underligt nogle gange at blive mødt med det og kunne se at folk er nervøse omkring dig. Der er ikk nogen grund til at være nervøs omkring mig, for jeg kommer ikke og slår på dig eller er nogen voldelig person.

Hvad tænker du om legalisering af stoffer?

I’m all for it man! Legalise it! Og det er det hele! Jeg tror der kommer langt, langt, langt mere skidt ud af krigen mod stoffer end der gør af stofferne i sig selv. Alle de ressourcer vi bruger på det, alle de folk, der bliver smidt i fængsel for alt muligt – som kommer til at ske alligevel! Det er jo ikk fordi, at hvis det er ulovligt så gør folk det ikk. Det ved jeg for helvede. Jeg er i det, ikk? Hvis de brugte de ressourcer de giver politiet til at rende rundt og lave task force og stoppe folk, på at forske i stoffer og informere befolkningen omkring stoffer. Lad os sige at du kunne købe det når du var 18 på et apotek. Hvis du brugte pengene på at lære folket omkring de ægte ting omkring det, hvordan det i virkeligheden er, hvad er konsekvenserne, hvad er mulighederne, i stedet for de der få pamfletter hvor halvdelen af det bare er pis, ikk? Hvis man brugte alle de penge, så ville der være rigeligt – og der ville være penge til overs! Jeg tror det ville være meget bedre.