af Simon Kratholm AnkjærgaardIllegal 3

Print dine egne stoffer

I fremtiden kan du trykke på knappen og printe dine
egne stoffer.

En mindre revolution er i gang i laboratorierne på University of Glagow. En revolution, der betyder, at det om tyve års tid bliver muligt at printe sin egen medicin – og dermed, formentlig også, sine egne stoffer.

Bag revolutionen står Lee Cronin, professor i kemi, nanovidenskab og kemisk kompleksitet. Sammen med sit hold af forskere og studerende har han skabt en 3D-printer, der kan forvandle kemikalier til medicin.

Lee Cronin er ikke i tvivl om potentialet.

“Hvad Apple har gjort for musikken, vil jeg gøre for produktionen og distributionen af receptpligtig medicin”, har han sagt.

En af hans forskere, Mark Symes, har til BBC forklaret, hvad det er, der sker i processen:

“Vi viser, at du kan tage kemiske bestanddele, lade dem passere gennem en printer og skabe, hvad der reelt set er en kemisk synthesizer, hvor der sker en reaktion, som gør det muligt at få noget andet ud i den anden ende. Det ekstrapolerer vi op til at sige, at du i fremtiden vil kunne købe almindelige kemikalier, putte dem i 3Dprinteren, trykke på en knap for at mikse ingredienserne og filtrere dem gennem en arkitektur. Og i bunden vil du få din receptmedicin ud”.

Print, når det passer dig
3D-printeren – også kaldet en molekyleprinter – er i udgangspunktet designet til at skabe medicin, men når først teknikken og udviklingen er på plads, vil den kunne printe alle slags kemiske forbindelser, herunder også stoffer.

“I sidste ende vil den kunne printe kemiske forbindelser hvor og hvornår det passer brugeren”, siger Lee Cronin og fortsætter: “Det er nærmest som en lagkage. Man printer det stof, der skal reagere sidst, først, og så bygger man andre kemiske lag oven på. Til sidst tilsætter man en væske i toppen. Væsken løber så ned gennem lag nummer et og skaber et nyt molekyle, som løber ned gennem det næste lag, og skaber et nyt og så videre, indtil man til sidst får sin medicin ud i bunden.”

Den forkromede vision for projektet er, at alle kan downloade kemiske opskrifter – eksempelvis i form af recepter – fra nettet og skabe dem i printeren. På den måde vil det også blive muligt at skræddersy medicin til den enkeltes behov.

Lee Cronin og hans hold af forskere anslår, at medicinalvirksomheder inden for en femårig periode vil kunne gøre brug af printeren – og at teknik og printer vil kunne bruges af os alle inden for 20 år.