af Morten VammenIllegal 4

Kokain: Ormekuren

Selvom kokain er sååå old school, så kan du ikke sige nej til en streg efter et par drinks organisk opløsningsmiddel – vi har alle haft vores korte romance med kokain, men ingen stopper nogensinde helt med at tage det… Indtil nu.

Pengene er som bekendt i ‘cuttet’: I super-markedet er alt fortyndet for at maksimere profitten. På set sorte marked… well… læs videre:
Jeg teamede op med en ekspert for at bekæmpe alle narkomyterne. Kim Gosmer, en kemiker med dreadlocks og speciale i narkotestning.

ORMEKURE OG RENHED
Dit arbejde med narkotestning gav dig en masse prøver – hvor kom de fra, hvor store var prøverne, og kunne du se nogle mønstre?I løbet af min tid på Afdeling for Toksikologi og Narkotikaanalyse på Retsmedicinsk Institut, analyserede jeg en hel del beslaglagt kokain, heroin og amfetamin – med kokain som mit primære arbejdsområde. Målet var at sammenligne mindre urenheder i forbindelse med cocaplanten samt at undersøge udvindings- og rensnings-proceduren. Mønsteret fra disse urenheder er som et kemisk fingeraftryk; unikt for hver enkelt batch af kokain produceret, og det kan derfor bruges til at sammenligne forskellige beslaglæggelser af kokain, for at fastslå hvilke af dem er relateret. Værdi-fuld viden hvis du undersøger organiseret narkotikakriminalitet og vil spore narkoens flow fra produktion til endelig sælger.
Den kokain jeg har arbejdet med var alt fra små og meget urene gadeprøver til blokke af ren kokain direkte fra kilden. Sidstnævnte er mest interessant, da disse fortalte historier om noget af den “videnskab” der bliver brugt for at øge virkningen af kokain ved at tilføje diverse fortyndere. De fleste mennesker ved, at kokain ofte fortyndes med fyldstoffer såsom sukker og kreatin, og at disse fortyndinger forklædes med koffein og lidokain eller benzokain for at efterligne kokainens stimulerende og lokalbedøvende egenskaber. Men få er klar over, at det hvide pulver gemmer på en meget mere skummel hemmelighed end det…
Levamisol er et lægemiddel der anvendes til at dræbe indvoldsorme, og blev tidligere anvendt til at af-orme både mennesker og husdyr, men da det blev opdaget, at det kan forårsage Agranulocytose, som er en alvorlig udtømning af hvide blodlegemer, hvilket gør kroppen modtagelig for infektioner, er det i dag kun anvendt til behandling af ormangrebne kvæg. Og så er det siden 00’erne blevet en yderst populær tilsætning til kokain.
Overalt i verden viser retsmedicinske kemirapporterer en stigende hyppighed af kokain forurenet med Levamisol på alle niveauer af distributionen – test fra de tonsstore forsendelser viser at fortynderen allerede tilføjes i Sydamerika, og så må man spørge sig selv: Hvorfor fortynde højkvalitetskokain, som næsten intet koster at producere, med et kemikalie der er temmelig dyrt sammenlignet med andre fortyndingsmidler? Mængden af Levamisol i kokain er typisk ikke så stor, så det er ikke for at tilføje vægt, og det er hverken en stimulans eller lokalbedøvelse – Så hvorfor så? Spørgsmålet er ikke let at besvare, da der ikke er nogen oplagt forklaring. Det er kendt, at et af de nedbrydningsprodukter af Levamisol i leveren, er et stof kaldet Aminorex, som har amfetaminlignende stimulerende egenskaber, så det kunne være et svar på spørgsmålet. En anden mulighed kunne være, at Levamisol øger frigivelsen af dopamin ved at hæve niveauet af signalstoffet, Glutamat, i hjernen. Da kokain får størstedelen af sin euforiske virkning ved at blokere dette dopamin-transporterende protein i hjernen, så det øger den tilgængelige mængde af dopamin, der så kan interagere med dopaminreceptorerne, kan Levamisol øge eller forstærke virkningen af kokain gennem sin dopamin-frigivende virkning.
Nogle mennesker gætter på, at Levamisol kan snyde renhedsprøver – men helt ærligt; hvorfor skulle producenten af kokain spekulere i det? De er allerede blevet betalt til den tid hvor kokainen rammer markedet. For mig er Aminorex og dopa-min-frigivelses-teorierne langt de mest sandsynlige forklaringer, simpelthen fordi jeg ikke har hørt om andre plausible teorier end disse. Det forøger simpelthen kicket af stoffet.
I 2005 blev der fundet Levamisol i næsten 2% af al kokain beslaglagt af DEA; i 2007 gik frekvensen op til 15%, og i 2011 var svimlende 73% af al kokain beslaglagt af DEA forfalsket med Levamisol! Den samme tendens ses i Europa, og i de prøver jeg har analyseret.
I 2008-2009 var frekvensen omkring 66 %, og i 2011-2012 var det gået op til 90%!
Bivirkninger fra Levamisol er sandsynligvis ikke noget, den gennemsnitlige kokainbruger skal bekymre sig om, da eksponeringen ikke er på daglig basis, men mere faste brugere bør absolut tage dette i betragtning. Førnævnte Agranulocytose kan sammenlignes med en kemisk form for AIDS, hvor immunforsvaret er så alvorligt hæmmet, at selv små infektioner og ridser kan udvikle sig til livstruende sygdomme. Fordi du bliver syg fra en sekundær infektion, er det umuligt at lave en liste over symptomer, og sygdommen er derfor meget vanskeligt at identificere for en læge, medmindre han ved hvad man skal kigge efter, og det er derfor vanskeligt at sige noget præcist om, hvor mange liv det forurenede kokain har kostet hidtil, men flere dødsfald er kendt, ligesom mange flere tilfælde af Agranulocytose, er blevet opdaget, før det var for sent.
Udover Levamisol, er det også almindeligt, at virkningen af kokain er forbedret ved tilsætning af Diltiazem – hjertemedicin der anvendes mod forhøjet blodtryk og hjertesmerter – samt Hydroxyzin – et stærk angstnedsættende og anti-psykotisk lægemiddel. Begge disse er fundet i ca 50% af al dansk kokain!

Er det sandt, at kokain bypasser din natur-lige behovspyramide, så alle andre grund-læggende drifter bliver undertrykt?
Kokain har sin primære effekt på dopaminsystemet, hvor det giver brugeren en behagelig følelse af velvære og tilfredshed, der normalt er forbundet med at have spist når man var sulten, at have sovet efter en hård dags arbejde, eller efter en orgasme. Fordi kokain giver en højere dopaminrespons end nogen af disse basale drifter, har hjernen en tendens til at “glemme ” eller forsømme belønningen forbundet med at opfylde de basale behov. Derfor får du en misbruger der hverken sover, spiser eller bekymrer sig om sex, fordi hans dopaminreceptorer allerede er fuldt stimulerede og tilfredse.

Hvor ren er den typiske kokainpose? Der er så mange narkotikamyter – “Jeg fik 90% ren kokain ” osv… Hvad er det reelle tal?
Den gennemsnitlige renhedsgrad for dansk kokain er cirka 20%, og det er meget sjældent, at brugernes poser indeholder mere end 50% kokain. Så der er ikke kokain af høj kvalitet i Danmark, eller er det et tegn på politiets fokus på weekendkriger-miljøet, hvor narkokvaliteten i almindelighed er lav? De høje klassesamfund er sjældent i politiets fokus, i hvert fald ikke i samme om-fang som de gennemsøger downtown barer og diskoteker. Jeg kan meget godt lide det udsagn, at kokain er Guds måde at fortælle dig, at du tjener for meget, og det har længe været det stof der svarer til champagne og kaviar – noget forbeholdt den rige del af befolkningen. Selvfølgelig er der altid en eller anden der har en rigtig god forbindelse, men prisen er stadig høj, hvilket sætter en naturlig grænse for antallet af almindelige mennesker der løber rundt med kokain af høj kvalitet i næsen.

Der er en masse formler for falsk coke på nettet – er der meget af det i omløb?
Jeg ved, at nogle nye syntetiske stoffer sælges som kokainerstatninger. Disse er f.eks A- PVP, pFBT og Dimethocaine, og de er typisk billigere end den ægte vare, men da de er uprøvede og nye lægemidler, er de langsigtede virkninger stadig ukendte. Efter min mening er det derfor helt at gamble at eksperimentere med disse, og jeg vil ikke anbefale til nogen.

INDUSTRIEN
Hvor mange niveauer er der generelt mellem landmanden og brugeren?

Det første niveau er landmanden, der også står for den indledende ekstraktion af kokablade, med en blanding af benzin og cement, til en rå kokainpasta. Pastaen er lettere at transportere end store mæng-der blade, men det har en kort levetid. Så sælger han den til andet niveau, opkøberen. Denne fyr er enten en engros forhandler, der opererer på egen hånd, eller en opkøber ansat af et junglelaboratorie, som så er niveau tre. Kokainpastaen renses ved enten niveau to eller tre for at øge stabiliteten af kokainen. En almindelig metode er at oxidere pastaens urenheder med kaliumpermanganat , en meget stærk oxidant med en karakteristisk lilla farve. I et forsøg på at bekæmpe denne del af produktionen blev DEA’s “Operation Purple” indledt i år 2000. Formålet var at overvåge forsendelse og distribution af kaliumpermanganat i et forsøg på at hæmme kokainproduktionen ved dette led, og har i nogen grad været en succes – i det mindste i en periode. Som sædvanlig er multimillions-industrien dog kommet op med en måde at løse dette på, og som du måske har bemærket, er der stadig masser af kokain på markedet på trods af DEA’s mange forsøg på at forhindre det.
På det tredje niveau bliver kokainbasen, ved tilsætning af saltsyre, omdannet til det salt som vi kender som krystallinsk højkvalitets-kokain. Herfra kommer eksportører og importører ind i billedet som niveau fire, og sandsynligvis også niveau fem, da disse ofte ikke de samme mennesker. Hvis du er ” heldig” nok til at kende en importør, er det her du kan få de gode ting. Medmindre selvfølgelig at smuglingen gik igennem Afrika – en flittig brugt smuglerrute hvor det er lettere at få kokain ind i Europa end direkte fra Sydamerika, men også et sted hvor fortynding af produktet er meget sandsynligt. Det samme gælder for Østeuropa – ja mulighederne er stort set uendelige, og kun afhængige af smuglernes kreativitet. Men én ting er næsten sikkert: Da der er så mange penge i at håndtere kokain, tilføjer hvert ekstra niveau en eller anden slags hvidt pulver til blandingen for at maksimere profitten. Denne tendens kommer normalt helt ud af kontrol, når kokainen er ankommet til sit bestemmelsesland og bliver delt op i mindre portioner. Alle vil ha’ et stykke af kagen – uanset om det er bandemedlemmerne der er ansvarlige for den “primære” import, eller deres tilhængere der står for distributionen til slutforhandlerne.

STATISTIK
Har vi nogen idé om den statistiske forbrugsmængde i Danmark?

Det korte svar er nej, fordi Sundheds-styrelsen ikke laver den slags statistikker, og du kan ikke sige noget ud fra de beløb der bliver beslaglagt af politiet. For eksempel har der i 2013 været tre sager med i alt mere end 350 kg af højkvalitets-kokain, hvilket er mere end al den kokain der blev beslaglagt i perioden 2005-2009 tilsammen! To af disse tilfælde var tilfældighedssager – den ene var 80 kg der vaskede i land, og yderligere 185 kg blev fundet i banankasser af medarbejdere ved et supermarkeds lagerfaciliteter, så kun 100 kg blev fundet ved normal politi/toldvæsen-arbejde. Så det er umuligt at give et kvalificeret gæt på, hvor meget kokain der faktisk forbruges årligt i Dan-mark, men mit gæt er, at det er en hel del mere end myndighederne nogensinde kunne forestille sig!

BRUGEREN
Hvordan kan den gennemsnitlige bruger teste for renhed?

I betragtning af den kemiske diversitet af tilgængelige opblandingsmidler der anvendes i kokainproduktionen, er det meget vanskeligt at vurdere kvaliteten af en pose kokain. Hvis du har en lille kemiker inde i dig, er det er muligt at rense pulveret, men på det tidspunkt har du allerede brugt din opsparing på et tvivlsomt produkt, da det kræver mindst ti gram for at gøre det umagen værd. Den mest pålidelige gadetest er efter min mening faktisk lugten af kokain, da det har en meget tydelig aroma, som ingen af tilsætningsstofferne besidder. Det kræver desværre, at du har lugtet til en masse forskelligt kokain tilsat de kendte urenheder som reference, og meget få mennesker har haft denne mulighed. Personligt mener jeg, at jeg ville kunne anslå renheden ved at lugte, se og smage et par milligram, men jeg har også håndteret en hel masse forskellige partier med kendte urenheder. Kokain i flager er også normalt et tegn på høj renhed, men det er ingen garanti, da det afhænger af den krystalliseringsmetode der anvendes i produktionen, og det kræver, at kokainen ikke er blevet knust op. Kokain-sten er på den anden side absolut ikke en god indikator. Forhandlerne tøver ikke med at bruge f.eks hårspray til at størkne pulveriseret kokain ind i mursten efter manipulationen med renheden!

Kan brugeren selv gøre noget for at reducere skadeligheden?
Hvis du har tid til at gøre det, er en kold acetonevask en glimrende måde at reducere mængden af fortyndingsmidler i kokain (og mange andre stoffer ). Det er ikke en måde til at opnå en højere grad af kokain i produktet, men det er stadig bedre end ingenting. Du kan også bede din pusher om at sælge dig nogle af de mindre fortyndede varer til en højere pris, for jeg væder på, at han har det et eller andet sted i sit stash. Udover det tror jeg, at det vigtigste er at stoppe, mens det stadig er sjovt, men desværre har kokain evnen til at få folk til at glemme eller forsømme denne enkle tommelfingerregel. Uhh, og selvfølgelig: Sørg for at spise sundt, motion en gang imellem, og husk at få en god nats søvn.

Hvordan påvirker kokain brugerens sociale liv?
På kort sigt er kokain en massiv booster for det sociale liv, hvilket også er grunden til at det er sådan et populært party drug. Det er nemmere at snakke med andre, selvtilliden er høj, og du taler generelt bare mere – som jo er essensen af at have et socialt liv. Men på lang sigt bringer kokainen røvhullet frem i mennesker. Egoet begynder at dominere, og vil primært fokusere på den næste streg dopaminbooster.

ANDRE STOFFER
Virker krigen mod narko?

Kort svar: Et stort F ’ ing nej! Flere mennesker end nogensinde bruger narkotika, fængslerne er fyldt med narkobander, og narkopriserne går stadig ned, mens en masse nye drugs der kommer på markedet hvert år. Sidste år blev mere end 70 nye slags narkotika introduceret på det europæiske marked – især fordi de var lovlige på tidspunktet for introduktionen, og dermed var både producenterne og distributørerne juridisk i sikkerhed. De er ligeglade med brugerens helbred, og for mig er den mest oplagte parallel forbudstiden, der sluttede for 80 år siden i USA med legalisering, og dermed statskontrolleret salg af alkohol. Derefter havde mafiaen ingen måde at tjene penge på, og folk stoppede med at junke ren alkohol ind i deres årer, fordi de nu kunne gå direkte ind på en bar og købe en stor kold øl uden at kigge over skulderen efter en politibetjent. Selvom jeg ikke har det nøjagtige svar på, hvordan reguleringen af f.eks kokainsalget bør finde sted, fortæller historien mig, at forbud og straf ikke er vejen at gå! Især i disse økonomisk stramme tider kan jeg ikke forstå, at regeringerne ikke er interesseret i at fremme økonomien med de høje overskud og masser af nye lovlige job i denne sektor.

Gælder renhedsproblemet andre stoffer end kokain?
Den gennemsnitlige renhedsgrad for amfetamin i Danmark er omkring 4% – og det er under hensyntagen til, at det tal indeholder nogle enkeltstående høje renhedsprøver. Meget af amfetaminen på gadeplan er langt under 1%. Men på trods af den lave renhed er amfetamin almindeligvis ikke fortyndet med mistænkelige medikamenter som kokain er, og som sådan er det ikke så problematisk. Jeg ville bare ønske, at folk krævede en bedre kvalitet fra deres forhandler. Ecstasypiller har i de sidste par år været et miskmask af pseudostimulanter og lavkvalitetsnarkotika, men for nylig har de gjort et comeback, og masser af piller indeholder nu 100 mg MDMA eller mere, hvilket bringer minderne om ravedagene fra slutningen af halvfemserne tilbage, og MDMA-krystaller af høj renhed er faktisk også meget normalt i dag.

Hvad er det mest skadelige stof?
Ifølge professor i psykiatri og Neuropsy-kofarmakologi David Nutt fra Imperial College i London – en meget anerkendt forsker indenfor medicin, og tidligere konsulent for den britiske regering, er alkohol det mest skadelige stof. Det vil sige, hvis du kombinerer skader på både brugeren og samfundet. Hvis man kun ser på den skade det forvolder brugeren, hedder det henholdsvis crack-kokain, heroin og methamfetamin før alkohol, men det alkohol er altså stadig rangeret som nummer fire! Blandt de mindst skadelige stoffer finder du psykedelika som svampe og LSD.

Kan du se en fremtidig løsning på problemstillingen ved narko?
Uruguay har lige legaliseret marihuana fuldstændigt, sammen med staterne Colorado og Washington, og jeg tror, det kunne være det første skridt mod at vinde krigen mod narkokriminalitet. En masse interessant og lovende videnskab bliver i øjeblikket også gjort på psykedelikaområdet, og jeg tror, at dette kan være en øjenåbner for offentligheden. Jeg håber, at politikerne på et tidspunkt vil mønstre modet til at modsætte sig Nixons krig mod narkotika.

Eventuelle nye spændende stoffer i horisonten?
Hmm… Nej. Jeg tror det faktisk ikke. Jeg er en meget konservativ fyr, når det kommer til valg af narkotika, og jeg gad godt at se, at folk gik tilbage til den gamle skole og velkendte drugs i stedet for at eksperimentere med “legal highs” såsom badesalt og syntetiske cannabinoider. De har som regel meget grimmere bivirkninger, og de er først og fremmest på markedet fordi de er billigere at fremstille og mindre kontrollerede – ikke fordi de giver brugeren en bedre high …