af Dennis Garbov • illustrationer/fotos Kim Klevin Illegal 17

Guide til en sikrere og federe fest med stoffer

Skrevet af:

Denise Garbov, Ejgil Olander, Josephine Mørkholt, Michael Lodberg Olsen og Natascha Kirkegaard.

FORBEREDELSE OG OVERVEJELSER INDEN RUSEN

FØRSTE GANG

Hvis du skal prøve et stof for første gang, bør det aldrig foregå ude i byen, men i en tryg setting, hvor det er nemmere at kontrollere rammerne. Det kan f.eks. være hos dig selv eller hos en god ven – undgå en stor fest med mange mennesker, og gør det gerne med mindst en, der har prøvet stoffet før – aldrig alene.

MENTAL TILSTAND

Det kan være nærliggende at bruge stoffer, når du har det svært, men mange stoffer kan faktisk forstærke negative følelser og tanker, på samme måde som de kan forstærke de positive. Overvej derfor, om du mentalt er et godt sted ift. at kunne rumme et trip, også hvis noget uventet skulle ske undervejs.

MORGENDAGEN OG HJEMTUREN

Det er vigtigt at kunne slappe af imens du tripper, så hav derfor, inden du tager ud, styr på, hvordan du kommer sikkert hjem i forskellige scenarier, og lad evt. være med at lave planer dagen efter, som du skal forholde dig til.

EFFEKT

Stoffer er ikke bare stoffer. Overvej hvilken effekt det er, du går efter, og hvordan den rus passer ind i øvrige sammenhænge af den setting, du skal begå dig i. Læs desuden også op på, hvor meget du bør tage af det pågældende stof, hvis du ikke kender det på forhånd.

FYSISK TILSTAND

Læg en god bund af nærende mad og sørg for at være veludhvilet. Det ikke kun godt for din krops modstandsdygtighed, men giver dig også i mange tilfælde en bedre rus. Er du syg, bør du helt lade være. Mange stoffer vil få din krop til at ignorere sygdomssymptomerne for en stund, men udsætter også din krop for hårdt fysisk pres, hvilket går ud over dit immunforsvar.

ARRANGEMENTET, DU PLANLÆGGER AT INDTAGE STOFFER TIL

En rus, som ikke harmonerer med en setting, kan være ubehagelig for både dig selv og for mennesker omkring dig. Overvej derfor grundigt, hvad det f.eks. er for nogle fysiske rammer, du skal være i og læs op på om venuet evt. har nogle særlige retningslinjer, du skal være opmærksom på.

HAV DINE EGNE STOFFER MED TIL FESTEN OG KØB FRA PÅLIDELIGE KILDER

Køb altid fra kilder, du kender og stoler på, og køb i ædru tilstand. De fleste dealere vil også gerne svare på spørgsmål omkring det de sælger dig og er kun interesserede i, at du får en god oplevelse. Desuden skal du ikke bruge festens dyrebare nattetimer på at gå rundt og lede efter stoffer.

SIKRERE INDTAG AF OG OMGANG MED STOFFER

BRUG DIT EGET UDSTYR OG SØRG FOR, AT DET ER RENT

Næsens slimhinder er et godt sted at optage stoffer, men ligeledes er det en god vej ind for sygdomsbakterier. Hav dit eget rør, hvis du sniffer, og brug ikke beskidte genstande som f.eks. sammenrullede pengesedler.

TAG IKKE ST OFFER ALENE, ISÆR HVIS DU PRØVER NYE TYPER

Informer dine venner om. hvad du har taget, så de er forberedte på den rus, du er på vej ind i. Hjælp hinanden og vær hinandens øjne, når det til tider kan være svært at administrere doser og man bliver overmodig. Prøver du nye stoffer, så gør det altid sammen med én, der har prøvet det før, og som kan guide dig.

TILBYD IKKE STOFFER UOPFORDRET TIL ANDRE ELLER PÅFØR DEM DET UDEN SAMTYKKE

Stoffer bør være et aktivt valg for den, der indtager dem. Tilbyder du stoffer til en uerfaren person, risikerer du, at de samtykker uden at vide, hvad de siger ja til, og personen er nu dit ansvar, indtil rusen aftager. Gives der stoffer til personer uden de selv ved det (drugging/spiking), uanset hensigten, så sætter du ikke blot deres helbred i fare og giver dem en potentielt rigtig dårlig oplevelse, det er også betragtet som et fysisk overgreb og kan medføre alvorlige konsekvenser for både dig selv og den, det går ud over.

VID HVAD DU TAGER, OG TAG KUN IMOD STOFFER FRA FOLK, DU STOLER PÅ

Tag aldrig stoffer, du ikke ved hvad er. Finder du stoffer, som ikke er dine egne, så være meget påpasselig med at indtage dem, da rigtig mange ting visuelt ligner det samme, og du kan derfor hurtigt komme galt afsted.

MODERER DIT INDTAG

Selvom du køber fra en dealer du kender og er erfaren bruger, så start altid med en lille testdosis. Styrken varierer og stoffer virker forskelligt, alt efter din fysiske og mentale tilstand i øjeblikket. Du

kan altid tage mere, men aldrig mindre.

LOKALISER ET TRYGT STED DU KAN SØGE HEN, HVIS DET SKULLE GÅ GALT

Du kan komme ud for, at du eller andre får det dårligt eller har brug for hjælp, uanset om du selv har indtaget stof eller ej. Mange steder vil barpersonalet og dørvagterne være kontaktperson i tilfælde af problemer, og nogle steder har de dedikeret tryghedpersonale, som er der for at passe på dig som gæst. Inden du kaster dig ud i en beruselse, så sørg for at lokalisere, hvem og hvor du skal gå til ved ubehag – enten for dig selv eller for andre omkring dig.

VÆSKE OG NÆRING

Sørg for, at der er drikkevand tilgængeligt til din fest, og gerne også hurtig næring såsom elektrolytter, proteinbarer, drikkeyoghurt eller frugt. Skal du til en fest, hvor du ved der ikke vil være de nødvendige ting, så sørg for selv at have det med, du skal bruge af mad, medicin, væske m.v.

FEST MED HENSYN OG RESPEKT

HUSK DINE EGNE OG ANDRES GRÆNSER

Selvom du er på stoffer, eller dine venner er det, så har du stadig lov til at sige fra, blive respekteret ligesom du også selv skal tage hensyn til andre.

HOLD ØJE MED DINE VENNER

Efterlad aldrig dine venner. Tjek løbende ind med dem under festen og husk at give besked, hvis du tager videre eller hjem.

GÅ TIL PERSONALET, HVIS NOGET SKULLE SKE

Er du til et event og oplever du noget grænseoverskridende eller er bekymret for eller utryg ved en anden gæst, så informér personalet. Er du selv ansat på eksempelvis en natklub, så sørg for at være til rådighed og vær opmærksom på gæsternes opførsel.

VÆR ÆRLIG OMKRING DIT OG ANDRES INDTAG AF STOFFER

Selvom stoffer er ulovlige, så er det vigtigt, at det ikke bliver holdt hemmeligt for venner eller personale, i tilfælde af at noget skulle gå galt. Det gør det nemmere at udøve den korrekte hjælp og vurdere alvorligheden af de symptomer, der udvises fra den berusede. Mød samtidig andre med et ikke fordømmende sind, hvis de informerer dig om deres stofindtag, ligegyldigt hvad du personligt synes om det.

SEND IKKE EN GÆST HJEM, SOM IKKE KAN TAGE VARE PÅ SIG SELV

Både som ven til en beruset person og som ansat til et event, har du et ansvar for, at personer ikke bliver sendt hjem i en tilstand, hvor de er ude af stand til at tage vare på sig selv eller er til fare for andre. Sørg for at følge dem hjem eller bliv ved dem, indtil deres rus er ovre, også selvom det betyder, at din egen aften må blive afbrudt.

RESPEKTER ET NEJ

Det er okay at sige fra, både overfor stoffer, seksuelle tilnærmelser eller andre tilbud, du måtte få i løbet af en fest. Husk derfor også altid at respektere, hvis andre afviser dig.

FJERN OPMÆRKSOMHEDEN FRA DIN TELEFON

Din telefon er fyldt med e-mails fra chefen og forliste forhold, som du ikke skal bekymre dig om lige nu. Omverdenen behøver heller ikke være tilskuere til din aften i byen, og ikke alle bryder sig om potentielt at kunne havne på din story. Dans og nyd en aften uden notifikationer.

HAV OPMÆRKSOMHED PÅ OMVERDENEN

Husk, at ikke alle til festen er i den samme rus som dig, og vær opmærksom på, hvordan du påvirker rummet omkring dig. At opleve en beruset person kan være utrygt for nogle mennesker, så tag hensyn og vis respekt for, at der er forskellige måder at feste på.

COMEDOWN OG OPMÆRKSOMHED PÅ DIT VELVÆRE EFTER RUSEN

SØVN

Du har højst sandsynligt udskudt din almindelige søvnrytme med adskillige timer og måske også brugt din krop intenst ved f.eks. dans. Det allervigtigste, du kan gøre for dig selv nu er, at få rigeligt med søvn.

NÆRING

Mange stoffer påvirker din appetit, og under rusen har du måske også drukket en masse væske og måske også alkohol. Sørg for at få tanket godt op på vitaminer og andre vigtige næringsstoffer, så din krop kan komme sig. Spis eventuelt fødevarer eller kosttilskud indeholdende magnesium og C-vitamin, som styrker nervesystemet og immunforsvaret. Spis godt inden du går i seng og drik mindst en halv liter vand. Også selvom du ikke er sulten eller tørstig – din krop vil takke dig, når du vågner.

SOCIAL OMSORG

I dagene efter et trip, kan du være ekstra sårbar eller udkørt. Det er helt normalt, og husk at det blot er din krop og hjernes reaktion på at have været på overarbejde. Sørg for at omgive dig med gode mennesker, tag den med ro og lyt til dig selv og dine mentale behov.

RESTITUERING

Nogle stoffer bør tages med længere mellemrum. Det er ikke kun for dit helbreds skyld, men du vil også opleve en bedre rus og at du skal indtage en mindre mængde af stoffet, når du tager det.

SNAK ÅBENT OM STOFFER MED DINE VENNER

Stoffer er stadig et tabu og bliver set ned på af mange, men ikke desto mindre er det vigtigt, at du deler dine oplevelser, tanker og eventuelle bekymringer med andre. Hav et par gode venner, du kan tale med, måske nogen som også selv bruger stoffer.

HUSK, AT STOFFER KUN ER ET HJÆLPEMIDDEL OG IKKE EN FEST I SIG SELV

Mærk efter i din krop og i dit sind. Føles det stadig godt når du tager stoffer og hvorfor tager du dem egentlig? Bruger du stoffer hver gang du er ude, kan det måske være svært at huske, hvordan det føles uden. Prøv måske at tage til fest helt uden stoffer (eller alkohol) en aften, og se hvordan det er. Husk, at stofindtag bør være en tilføjelse til en i forvejen god oplevelse – ikke en undertrykkelse af dårlige oplevelser.