af jj • illustrationer/fotos rederik Arhøj Illegal 8

Heroinmaleren

I ILLEGAL #4 fortalte bandet Reptile Youth om den sang, de havde skrevet til deres ven, maleren JJ, som igennem to årtier har været på heroin. I dette nummer er ILLEGAL taget til Århus for at give ordet til JJ selv.

Første gang på heroin var den 31.3.1990 i kbhvn., Vesterbronx… på min mormoders 86 års fødselsdag. Jeg havde været lidt manisk og var indlagt på psyk. i kbhvn. Havde købt for 300 kr. i Istedgade, pigeproblemer… delte det med en pige i Eriksgade, dengang en betændt gade… faldt i søvn på hendes seng efter det.
Det er jo mest pga. vanen man tager det, en rutine.. en måde at leve på, komme igennem livet på – med krykker kan man vel sige.. jeg ville gerne smide krykkerne, ved blot ikke helt, hvordan jeg skal kunne undvære dem? Mangler at sætte noget i stedet for junken.. en kvinde? kunsten? maybe..(?).
Jeg kunne i dag maybe have haft en fed kone og fx 3 møgunger…, i stedet valgte jeg (et ubevidst valg?) The White Lady – Heroinen…, og jo, jeg er desværre en stofromantiker… jeg kan maybe godt fortryde den vej, jeg tog, men det er sådan, det hele faldt ud (maybe ikke ubetinget til min egen fordel?)
Jeg begyndte at tage fotografier i 1981 og at male i 1987 – det var før junken overtog mine handlemåder! (sikke et ord..)
Fysisk set er jeg sjældent syg. Det er mere mentalt. H. kan kurere mange fysiske og mentale sygdomme. Så er der selvhadet og selvmordsfantasierne – heldigvis kun indimellem, og dem vænner man sig (desværre) til.
Jeg har ikke rørt hash i over to år nu, mindst, ikke lyst mere, blev lidt paranoid af det.. drikker næsten ikke, nej mit eneste misbrug, som da er slemt nok, er sådan set heroinen.. jeg sover godt på det og efter det, temmelig meget endda… Morfeus er søvnguden…

Narkogæld betaler jeg altid den første dag, jeg har fået penge.. ikke sådan at jeg får klippet fingre af eller bliver truet overhovedet ikke… flink “pusher”… det har taget mig år at få så god en kontakt… der er mange brodne kar i den branche, men ørnen er en ærlig en af slagsen, jeg er næsten den eneste han sælger til.
Mine venner er dine venner. Jeg har heldigvis rigtigt mange gode venner, men mister lidt indimellem, sidste år var slem, hvad angår vennetab.. jeg har egentlig mistet forbavsende få venner på stoffet – de fleste accepterer mit misbrug, engang for få år siden var det mere et forbrug.
Jeg sku engang gætte en piges stjernetegn, så sagde jeg tyr, bingo, så spurgte hun, hvordan jeg ku gætte det i første hug. Tyre har iøvrigt tit vægtproblemer..! og er æstetiske og kan godt lide luksus, så var jeg så dum at sige det med vægtproblemerne, hun var lidt stor, det faldt ik i god jord!

Jeg er jo sådan set Stalker.. men en god én! Mit tilhold var tyr, jeg ved en del om dem…. et tilhold varer sgu fem år do!
Den Hvide Dame er en del besidderisk, der er ikke plads til andre damer, næsten ikke…svært at få begge dele, den kunstige dame & en af kød og blod…hun er også vanskelig at konkurrere med.. en af tingene ved et forhold og kærlighed er, at man SAVNER, jeg er ikke så vild med at savne en pige, jeg gjorde det med tilholdet..

Jeg fylder snart 52. Næsten halvdelen af mit liv har været på junk, dog uden nål, vil jeg gerne pointere, ellers havde jeg også fået en OD for længe siden.. jeg har sådan set klaret den meget godt, synes jeg egentlig… ikke været nødt til at pushe det, haft min pension, lidt venner har fået lidt indimellem…
Om jeg fortryder? Maybe nok, maybe ikke… jeg ved ikke, om man kan gøre det op på den måde… meget tid og mange penge jeg har brugt på det.. maybe jeg ikke ville have kunnet skabe min kunst, uden at junken havde været der? Hvad kom først – hønen eller ægget, som man siger det… en ellers god gammel ven kaldte mig engang for “Heroin-maleren”… noget sandt kan der være i det…men hvis jeg er på junk nu om dage, har jeg næsten ikke overskud til at male så… og jeg tror egentlig ikke, at man kan skille det ad fra min kunst..?
Maybe er det ikke så sjovt mere… 23 1⁄2 år på junk er den ved at tage røven på mig godt og grundigt! Jeg sover meget ovenpå det… efterhånden er der ikke så mange gode ting ved det mere, jeg kan faktisk næsten ikke finde nogen gode ting ved det efterhånden.