af Kasper Boye • illustrationer/fotos Maj Jeanne Illegal 3

Grøn feber i Colorado

“Vi har jo en ideel placering. Inde ved siden af ligger sprutbutikken, så når vi får vores licens til at sælge rekreativt marihuana, bliver det her sted en one-stopadult- pleasure-shop”.

Lindsey udfører en elegant balanceakt bag disken. På den ene side fortæller hun sobert og professionelt om patientbehandling og om cannabis som effektivt lægemiddel. På den anden side kan hun ikke skjule sin ublu begejstring for den umiskendelige grønne plante. Hendes sammenknebne, sløve øjne og hendes skiftevist speedsnakkende og fnisende mund vidner om, at denne apoteker også smager lidt på sin egen medicin.
Illegal er på besøg hos Nedicate i Nederland, Colorado. Det er et af flere hundrede marihuana-apoteker i den amerikanske stat, der legaliserede den såkaldt rekreative brug af marihuana i januar i år. Den medicinske brug har været tilladt siden 2001, og i hovedstaden Denver er der nu flere apoteker, end der er Starbucks i hele staten. Det er 136 af de apoteker, der har fået tilladelse til at sælge marihuana til den brede befolkning.
Legaliseringen af marihuana blev vedtaget ved en folkeafstemning i november 2012, og selv om besiddelse af 28 gram og dyrkning af 6 planter er lovligt i hele staten, er det op til de enkelte amter og byer, om de vil tillade salget af cannabis. Da Colorado er en svingstat, der er stærkt splittet mellem konservative og progressive værdier, er der mange lokalsamfund, der har valgt at forbyde salget af pot. Der er på nuværende tidspunkt dobbelt så mange byer, der har indført forbud (62), som byer der har udstedt tilladelser (31).

Lindsey i marihuana-apoteket Nedicate i Nederland, Colorado. (Foto af Maj Jeanne)

Grøn feber
Nederland hører solidt til i den sidste kategori. Ned, som den hedder blandt lokale, ligger i 2500 meters højde i Rocky Mountains, godt en times kørsel fra Denver. Den gamle mineby blev grundlagt i midten af 1800-tallet, da guldfeberen trak folk fra hele landet til Colorados bjerge. Guldet løb ud og byen svandt ind, men 100 år senere fik først beat-generationen og siden hippierne øjnene op for Colorados friske luft og frie natur. Med sig tog de en helt anden slags feber. En grøn feber med en meget distinkt duft.
Siden har cannabis været en del af kulturen i Nederland, og det er velkendt, at skovene omkring byen gemmer på både små og store fælleshaver. Faktisk legaliserede byens borgere allerede marihuana i 2010, men da loven var i konflikt med både statslig og føderal lovgivning havde den mest symbolsk betydning. Hvis Colorado for tiden er mekka for pothoveder, er Nederland Al-Haram moskeen. Og folk strømmer da også til fra nær og fjern. “Vi ser rigtigt mange nummerplader fra andre stater. Vi har endda folk, som kommer herop, og som bor i skovene. De bader ikke, de arbejder ikke, og de lever af at tigge på gaden”. Larry er sherif i Nederland, og ifølge ham er der en konstant trafik af potturister ind og ud af Nederland. Han anerkender, at byen har en særlig kultur, men det betyder ikke, at folk får frit slag.
“Vi håndhæver loven, så hårdt vi kan. Det, vi ser, forfølger vi, men vi er i en stat og i et amt, der ikke prioriterer det så højt, så vores primære fokus er på trafikken af stoffer ud af staten. Bare her den anden dag havde vi stor anholdelse et par huse herfra sammen med statspolitiet og DEA (Drug Enforcement Agency), hvor 25 kilo pot blev beslaglagt, og otte mennesker blev anholdt. Det var stoffer, der var på vej over statsgrænsen”.
Kritikere af legaliseringen i Colorado (og Washington) er bekymrede over netop risikoen for øget smugling over statsgrænser, men Larry er glad for loven, da den fjerner gråzonerne. “Den slags er det værste for politibetjente. Vi har brug for klare linjer”.

Colorado, USA. (Foto af Maj Jeanne)

En overvægt af syge mænd
Det er den medicinske marihuana, der har sløret linjerne mest. Selv om det har været legalt i over ti år, har det altid eksisteret i en juridisk gråzone. Når stoffet kun er lovligt på statsniveau, kan de føderale myndigheder på et hvilket som helst tidspunkt slå til mod producenter, apoteker og brugere. På samme måde som det nu gør sig gældende med den rekreative marihuana, der jo stadigvæk er ulovlig på føderalt plan.
Marihuana som medicin har også altid haft en lidt farceagtig karakter. Ikke fordi det ikke er et nyttigt stof, men fordi det er så let at få et patientkort. I Colorado, der ellers er kendt for sin friluftskultur og som altid topper helbredsvurderinger i USA, lider en bemærkelsesværdigt stor del af befolkningen af kroniske smerter, som kun cannabis kan lindre. Særligt udsatte er mænd i deres 20´ere åbenbart. Hos Nederlands naboer i Gilpin amt har en ud af 20 indbyggere et patientkort, hvilket er det højeste gennemsnit i Colorado og tre gange højere end landsgennemsnittet.
Ifølge Katie fra Canary’s Song, et andet apotek i Nederland, har de fleste brugere et legitimt behov. “Jeg tror, at langt de fleste der kommer her har helbredsmæssige problemer, men det er selvfølgelig ikke dem allesammen”. Hun tror alligevel, at mange af de samme kunder vil vælge den rekreative marihuana frem for den medicinske, for som kortholder er man i et register, og det vil mange brugere gerne ud af.
Canary’s Song er det eneste apotek i Nederland, der har modtaget statslicens til at sælge rekreativ marihuana, men da endnu ikke har modtaget den lokale licens, kan de ikke begynde endnu. De har dog fulgt udviklingen nøje i de første uger efter butikkerne åbnede, og Ryan, Katies mand og forretningspartner, glæder sig til at komme i gang. “Siden det her startede, har der bogstaveligt talt været kø rundt om hjørnet hos de butikker, der har klaret det igennem den ekstremt svære proces med at få en licens”.

Larry fra Nederland Politi. (Foto af Maj Jeanne)

Streng regulering
Det er et strengt reguleret system, der er blevet indført. Butikkerne må kun overføre 15% fra den medicinske afdeling til den rekreative, og derfor løb en masse butikker simpelthen tør for cannabis i løbet af den første uge. Dette har påvirket prisen, der ifølge National Cannabis Industry Association (NCIA) i øjeblikket mange steder er dobbelt så høj på den rekreative pot. Det handler både om højere skatter og om en enorm ubalance mellem udbud og efterspørgsel. I USA er den mest almindelige købsmængde 1/8 ounce, dvs. ca. 3,5 gram. NCIA vurderer, at prisen her ligger mellem 300 og 420 kroner, mens den for patienter ligger mellem 200 og 250 kroner.
Der er omkring 80 butikker, der har modtaget statslige licenser, men som stadig venter på den lokale tilladelse. I oktober åbner en ansøgningsrunde for helt nye aktører på markedet, og når alle de nye butikker er åbnet, forventer NCIA, at prisen vil finde et naturligt leje.
For Ryan fra Canary’s Song og for mange andre både i og uden for Colorado er friheden til at vælge den høje pris værd.
“Det her er ikke bare et spørgsmål om at ryge sig skæv. Det er et spørgsmål om rimelige valg til voksne mennesker. Vi kan kun håbe, at denne udvikling mod et mere frit valg vil fortsætte, da omkostningerne ved at gå den modsatte vej har vist at være ekstremt høje.”

Katie i marihuana-apoteket The Canary’s Song i Nederland, Colorado. (Foto af Maj Jeanne)
America’s public enemy number one in the United States is drug abuse.
Præsident Nixon erklærede cannabis, kokain og heroin krig d. 17. juni 1971:
Siden 1971 har det kostet USA 1 trillion $ og 45 millioner arrestationer – i samme periode har brugen af illegale stoffer været uændret.