af Michael Lodberg OlsenIllegal 3

GADEREVOLUTION kommer på Nationalmuseet – uden pis!

”Jeg har aldrig haft problemer med stoffer. Jeg har haft problemer med politiet”, siger Keith Richards på bagsiden af ILLEGAL. Men for mange af de afhængige stofbrugere er det ikke kun politiet, der er en udfordring.

Det har jeg de sidste 20 år, som beboer på Vesterbro været øjenvidne til. Det er en ekstreme stigmatisering og et hjælpeapparat, der ofte ikke er til nogen hjælp!

På vej til kontoret på Halmtorvet møder jeg en af mine venner, Jesper, der forsøger at lægge stofferne på hylden. Han kører det via sit eget netværk – på egen hånd. Men han går i en stor bue uden om misbrugscenteret med otte ansatte i det område, hvor han bor. ”Dem kan jeg ikke bruge til en skid”, siger han.

En anden stofbruger, Anja, fortæller i ILLEGAL #3, hvordan hun føler sig umyndiggjort og nedværdiget, når hun flere gange om ugen skal afgive en urinprøve på misbrugscenteret, så de kan se, ”hvordan hun har det”. Der var skrappe instrukser om, hvor langt ned bukserne skulle trækkes. Den ene arm skulle holdes op i luften “så man kan se, at du ikke laver noget med den!”

Hjælpeapparatet går mere op i en potte pis, end hvordan Anja har det som menneske!

En REVOLUTION på gadeplan fra Vesterbro kommer nu på Nationalmuseet. Det er Danmarks første lovlige fixerum – Fixelancen – det mobile fixerum!

Med Fixelancen vil Nationalmuseet være med til at fortælle historien om, hvordan stigmatiserede stofbrugeres behov blev imødekommet, da frivillige og beboere på Vesterbro løftede i flok, hvordan civilsamfundet kan skabe ny velfærd, og ikke mindst hvordan Fixelancen var et vigtigt skridt i afkriminaliseringen af stofbrugere.

Den 12. september 2011 brød vi med 35 års visionsløs narkopolitik og kørte et mobilt fixerum på gaden. Undergrundsfixerum havde vi lavet i mange år – nu var det tid til et officielt! Et sikkert sted at fixe med sundhedsfagligt personale, som sørgede for god behandling af stofbrugerne. Et alternativ til døende stofbrugere på fortovet og efterladte kanyler på legepladserne.

Den type nytænkning kommer ikke fra regeringer. De er slaver af partipolitik, meningsmålinger, taburetter og et bureaukratisk administrativt system. ILLEGAL er civilsamfundets modspil til myndighedernes rigide tilgang til stofbrugere og afhængighed – et magasin om stofkultur og kulturstof.

Uden pis – kan vi handle og skabe det samfund, vi gerne vil have. Det er Fixelancen et levende eksempel på – og DU en vigtig nøgle til.

Velkommen til ILLEGAL Magasin – velkommen på Nationalmuseet!