af Thomas Pålsson • illustrationer/fotos Thomas Pålsson Illegal 1

“…Everybody must get stoned”

Velkommen til det rygende Danmark. Illegal handler om kultur og stoffer. Fordi de to ikke kan skilles ad. Noget af den bedste kunst, vi har, er skabt i påvirket tilstand. Og de fleste mennesker tager jævnligt et eller andet stof – lovligt eller ulovligt. Stofferne er i kulturen og kulturen tegner vores forbrug. Kunst og kultur flytter bevidstheden – ligesom stofferne – og gør det muligt at se verden på nye måder. Når vi forbinder stofkultur med baggårde, forladte bygninger og stenere, kommer vi til at glemme, at nogle af vores mest interessante og dybfølte oplevelser kommer fra de samme steneres ændrede bevidsthedstilstande. De tripper, så vi slipper. Vi skyder heroin med Rolling Stones og Billie Holiday, ryger joints med Snoop, opium med John Keats og hvad som helst med William S. Burroughs. Det er interessant, at mens stofferne dæmoniseres, hylder vi resultatet af indtagelsen på røde løbere verden over.
Stoffer kan være farlige, men vi har altid taget dem, og de kommer ikke til at forsvinde. Hverken dem flertallet forbruger lovligt og ukritisk på nærmisbrugsniveau, eller dem man skjuler for sin mormor. Vi er et substansafhængigt dyr. En påvirket population. Men det er altid de andre og ikke os selv, der er nogle misbrugere.
Kunstnere forholder sig åbent til verden, og vi kan forsøge at lære noget af dem. Måske kan vi lære at se mere nuanceret på vores lunefulde bekendtskaber – stofferne – og få et mere fornuftigt forhold til dem. Sort/hvid gælder ikke her. Hverken nultolerance over for illegale stoffer eller socialiseret accept af legale, men højt dødelige, stoffer, muliggør en åben diskussion.Lidt mere åbenhed – lidt mindre det rationelles tyranni. Lidt mere selverkendelse og lidt færre paranoide pegefingre.
Jeg talte for nylig med KusseKurt fra et fængsel i Danmark, og han bad mig stave K-O-N-T-R-O-L bagfra…

Velkommen til ILLEGAL!