Illegal 2

“Dette er ikke legalisering”

Af: Kasper Boye, ILLEGALs rapporter i USA

I sommeren 2013 udnævnte magasinet Vanity Fair Steve Sarich som en af USA’s to store forbudsmænd. Selv ser han sig som en politisk aktivist, der som den eneste kæmper for egentlig legalisering af marihuana.

Steve Sarich leder organisationen Cannabis Action Coalition. Han driver også et medicinsk marihuana-apotek og er selv mangeårig marihuana-patient. Umiddelbart prototypen på en mand, som, man ville tro, støtter love, der legaliserer pot i amerikanske stater.

Steve Sarich i sit væksthus

Men da Initiative 502 (I-502), der lovliggør pot i Washington, var til afstemning i november 2012, var Steve Sarich en stejl modstander af tiltaget. Han er en højtråbende og aggressiv debattør, der er berømt og berygtet i det amerikanske marihuanamiljø. Illegal mødte ham i Seattle. “Det grundlæggende problem er, at I-502 ikke er legalisering. De har designet et sy- stem, der aldrig vil kunne virke. Det er en stor sammensværgelse, der har det ene formål at lukke medicinsk marihuana ned. På den ene side vil ingen kunne leve op til de krav, der stilles, og på den anden side vil medicinsk marihuana blive udryddet. Så regeringen får det præcis, som de ønsker”, siger Sarich.

I-502 legaliserer pot til såkaldt rekreativt brug. Men problemet for Sarich er, at lovforslaget samtidig fjerner de privilegier, som den medicinske marihuanaindustri har opnået i Washington igennem et årti. Medicinsk marihuana eksisterer i dag i en juridisk gråzone, men I-502 indebærer oprettelsen af et system, der stringent overvåger al produktion og salg af marihuana.

I-502 blev vedtaget samtidig med lovliggørelsen af homovielser, og for liberale og progressive kræfter i Seattle er det en kilde til enorm stolthed. I Sarich ́ øjne er der dog intet at juble over, for der er absolut ikke tale om et opgør med krigen mod narkotika, men snarere om nye forklædte angreb på marihuana-brugere, -dyrkere og –patienter, mener han:

“Den nyeste strategi i krigen mod narkotika er ‘per se’-lovgivning, der går efter folk, som kører bil under indflydelse af pot. For medicinske patienter er dette en katastrofe, da de altid vil have mere end de tilladte mængder THC i blodet. Med denne lovgivning vil vi se en flodbølge af anholdelser. Studerende, forældre og svage borgere vil få enorme bøder og endda fængselsstraffe, når dette bliver rullet ud. Det er en fælde. Det er faktisk en genial strategi, den anerkendelse må jeg give mine fjender”.

Selv om Steve Sarich er en isoleret figur i debatten, står han ikke alene med sin påstand om, at I-502 kan få negative konsekvenser for marihuanapatienter. De fleste aktører på området mener dog, at I-502 grundlæggende er et skridt i den rigtige retning. Desuden har I-502 bred politisk opbakning, politiet har området som laveste prioritet, og den offentlige anklager,

Pete Holmes, har afvist alle sager om marihuanabesiddelse, siden han trådte til i 2009.

Sarich ́ påstande om en kommende eksplosion i antallet af anholdelser og om statens skjulte dagsorden vil nu blive afprøvet i de kommende måneder efter lovgivningsprocessens afslutning. Staten begynder at udstede licenser til producenter og sælgere i november, og hvis Sarich har ret, vil man ikke se en eneste forhandler åbne dørene. Illegal følger situationen i Washington tæt.