af Michael Lodberg OlsenIllegal 1

Hvor trykker skoen?

Hver tredje af de mest udsatte stofbrugere, har ikke tilknytning til behandlingssystemet – viser ny rapport bestilt af Socialstyrelsen. Stofbrugere møder ofte en velfærd der vil kontrollere og styre dem. De møder “hjælpen” som en række magt-faktorer, der ikke er relevant for stofbrugerens situation – men tværtimod er arrogant og ekstrem kontrollerende.
Konsekvensen for de mest udsatte stofbrugere bliver reaktionen “Pis på systemet – de pisser på dig”. En TAG skrevet af en gæst på Københavns Kommunes institution for hjemløse og stofbrugere “Mændens Hjem” på Vesterbro. Velfærdens kontrolapparat er et af det mest destruktive udviklings- og hjælpefaktor der er – det står i vejen for at komme i dialog med borgerne og faktisk hjælpe folk, der hvor de er. Tænk blot på mødet mellem en stofbruger, der gerne vil have hjælp og “hjælperen” der går rundt med en overfaldsalarm!
Hvis vi skal kunne hjælpe udsatte stofbrugere, skal hjælpen være relevant, ansvarlig og konstant udvikle sig ud fra de behov borgerne har – det er dem der ved, hvor skoen trykker.