Hvis en misbruger er gravid og fostret risikerer misdannelser, bør
behandlere så have retten til at låse den gravide inde? Nej, det er
ikke den eneste løsning, mener sygeplejeske og akupunktør Maria
Luna Friis Petersen, som til dagligt arbejder i Fixelancen. Hun har
været i USA, hvor stofmisbrugere behandles med akupunktur.
Hvorfor forsøger vi ikke det samme i Danmark? – spørger hun.
Der er en markant forskel på mandlige og kvindelige stofmisbrugere, idet at kvinder kan blive gravide. Når det sker, stikker kvinden ikke blot i sig selv, men også indirekte i det ufødte barn. Barnet kan risikere at blive født med misdannelser og hjerneskade og man kan derfor spørge, om det er samfundets pligt at gribe ind? I Sverige og Norge kan behandlere låse gravide stofmisbrugere inde for at holde dem fra stofferne. Dette er kun tilladt i Danmark, hvis kvinden selv beder om det, og fortryder hun, skal hun lukkes ud og tvangen ophæves. Der eksisterer derfor ikke en reel mulighed for at benytte tvang herhjemme.
Bør man af den grund stramme den danske lovgivning og give behandlere retten til at låse udsatte kvinder inde? Det mener May Olofsson, der i mange år har arbejdet som overlæge på familieambulatoriet på Hvidovre Hospital. Hun mener, at det ufødte barn har rettigheder:
“Børn skal have ret til en sund udvikling og mulighed for god omsorg, som sikrer et normalt liv”, sagde May Olofsson til DR dette efterår i forbindelse med dokumentaren DR2 Undersøger: Gravide misbrugere. May Olofsson forklarede desuden, at mange kvinder selv beder om at blive låst inde:
“Alle gravide kvinder vil det allerbedste for deres børn. Derfor svigter vi også kvinderne ved ikke at have de bedste mulige tilbud i forhold til at forebygge skader på børnene. Jeg har været i kontakt med mange gravide kvinder, der selv bad om at få låst døren.”
At bruge tvang strider til gengæld imod sygeplejerske og akupunktør Maria Luna Friis Petersens retsfølelse. Maria arbejder til dagligt i Fixelancen på Vesterbro:
“Jeg tror ikke, at det er den rette løsning for alle. Jeg er bange for, at en masse kvinder af den grund ikke ville turde at bede om hjælp.”
Maria har et alternativt forslag. Hun er uddannet akupunktør og har for nyligt været i USA for at studere, hvordan stofmisbrugere behandles med akupunktur:
“I USA oplevede jeg, hvor effektivt akupunktur virker. Jeg var for eksempel på et rådgivningscenter ved navn Evergreen Treatment Services i Seattle, hvor folk afhenter deres metadon eller anden substitutionsmedicin for ikke at få abstinenser. Men da mange har et sidemisbrug af alkohol eller kokain, risikerer de at ryge ud af programmet. Kokain gør nemlig, at du bliver psykisk og ikke fysisk afhængig, hvilket betyder, at der simpelthen ikke findes substitutionsmedicin for kokain. Derfor bruger de i Seattle akupunktur til at tage misbrugernes ’cravings’ og på den måde mindske deres sidemisbrug, så de kan blive i behandlingen. Det har helt vildt gode resultater”, siger Maria.
Det hænger sammen med, at de på Evergreen Treatment Services har udviklet en metode, hvor de kun behøver at stikke nåle i benet fra knæ til ankler og i armene fra albuer til hænder. På den måde behøver misbrugerne ikke engang at tage tøj eller sko af, men blot smøre ærmer og bukser op.
“Det er smart, fordi hjemløse ofte har mange lag tøj på for at holde varmen og fordi mange kvindelige stofmisbrugere har flydende kropsgrænser og måske ikke føler sig trygge ved at tage alt tøjet af på en klinik, hvor der er mange mennesker”, forklarer Maria.
Denne behandling kunne man også forsøge med gravide stofmisbrugere foreslår Maria:
“Min drøm er at indføre akupunktur i alle steder af behandlingen af stofmisbrugere. Men særligt ved behandling af gravide kvinder mener jeg, at dette ville være en oplagt og brugbar metode.”
Maria peger på en omfattende undersøgelse fra Lincoln Recovery Center i New York fra 1991, hvor over 3000 gravide stofmisbrugere modtog øreakupunktur. Efter et par uger kunne kvinderne deltage aktivt i samtalegrupper, spise mere og reducere deres misbrug.
“Denne gruppe af gravide kvinder, der fik øreakupunktur, fødte i gennemsnit en baby der var et kilo tungere end misbrugere normalt gør”, fortæller Maira.
Det undrer hende derfor, at det danske sundhedssystem er så lukkede over for akupunktur. Maria tror, at den tusinde år gamle metode med nåle kunne spille en stor rolle i det danske behandlingssystem, både hvad angår behandling af kvinder og mænd:
“Men jeg møder desværre enormt meget skepsis”, siger Maira.
Det er ikke kun ved behandling af gravide stofmisbrugere, at akupunktur kan være nyttigt. Maria oplever, at kvindelige sexarbejdere nyder den stille og non-verbale behandling, når hun giver akupunktur til kvinder i Reden International i København:
“Med akupunktur behøver kvinderne ikke at sætte ord på det, de har oplevet eller kæmper med. Mange af de kvinder, jeg møder i Redens internationale afdeling, kommer fra kulturer, hvor det at tale om sine oplevelser og følelser ikke nødvendigvis er naturligt eller for den sags skyld gavnligt for dem”, fortæller Maria. “En kvinde kan for eksempel komme til mig og sige, at hun har ondt i skulderen eller sover dårligt og så kan jeg behandle hende for det. Hun behøver ikke fortælle, hvorfor hun har smerter eller om det er, fordi hun har mareridt om sine kunder, at hun ikke kan sove eller hvad det nu kan være, der er svært at tale om. I akupunktur hænger krop og sind sammen, så ved at behandle kroppen behandles sindet.”
I Danmark har man faktisk allerede brugt en form for akupunktur i forbindelse med behandlingen af stofmisbrugere i mange år, som hedder NADA. Det står for National Acupuncture Detoxification Association. Det er en simpel form for øreakupunktur, som takket være sygeplejerske Lars Wiinblads store arbejde har bredt sig til mange danske klinkker og behandlingssteder. Men et af problemerne er, at det ikke bliver implementeret ordentligt alle steder.
“Lars Wiinblad har været rigtig god til at få NADA bredt ud over det danske misbrugssystem. NADA er effektivt på mange måder. Idéen er nemlig, at alle skal kunne give det og at det skal være nemt. Det bliver derfor brugt over hele verden. Men det er problematisk, at man ikke giver det efter den enkeltes behov, samt at det ofte kun gives, når behandlerne lige tilbyder det eller når brugerne selv har lyst.
Når det ikke gives regelmæssigt, har det ikke den optimale virkning”, mener Maria.
Det skal tilføjes, at et NADA kursus typisk kun tager fire dage, hvilket ikke er meget sammenlignet med en rigtig akupunktør uddannelse på flere år.
Men det største problem ifølge Maria er, når nålene sættes forkert, for så har det slet ingen virkning:
“Her i Danmark har jeg desværre set mange sygeplejersker sætte nålene forkert. Et NADA-kursus varer fire dage, og fordi mange er dårlige til efterfølgende at samle op på det, de har lært, så glemmer de det igen. De steder, hvor der bliver evalueret, og hvor professionelle akupunktører kommer ud og genopfrisker kurset, der fungerer det bedre”, siger Maria og forslår:
“Jeg synes, at NADA-modellen er rigtig god, men at den skal suppleres med kropsakupunktur, der hvor det giver mening.”
Og her kunne det være oplagt at starte med gravide stofmisbrugere.